O inulinu

Inulin, ishrana i crevna flora

Šta je zapravo inulin?

Inulin je 100% prirodno nerastvorljivo biljno vlakno dobijeno iz korena biljke cikorije, čija je osnovna funkcija rast i razmnožavanje korisnih bakterija 

U ČEMU JE TAJNA INULINA?

Za raziku od rastvroljivih biljnih vlakana (najčešće prisutnih u ishrani), inulin spada u nerastvorljiva biljna vlakna koja možemo da smatramo supervlaknima. Inulin u nepromenjenom obliku prolazi kroz digestivni trakt sve do debelog creva gde počinje da deluje. Kao nusprodukt tog procesa nastaju kratkolančane masne kiseline, poput butirata, koje su glavni izvor hranljivih materija za ćelije koje oblažu zid debelog creva. One utiču na jačanje crevne barijere, koja sprečava prodiranje virusa, bakterija i drugih štetnih supstanci u krv.

Shodno tome, inulin poboljšava varenje i funkciju creva, pa samim tim smanjuje rizik za nastanak gojaznosti, dijabetesa, sindroma iritabilnog creva, alergija, icidencije polipa i karcinoma debelog creva, te drugih zdravstvenih stanja, koja mogu nastati kao posledica neravnoteže crevnog mikrobioma. 

Inulin je sastavni deo ishrane koji se preporučuje za svakodnevnu upotrebu, jer povećava nutritivnu vrednost hrane.
Njegovo dejstvo je dvojako. Možete ga koristiti preventivno i u terapijske svrhe.

  1. Preventivno za održavanje snažne crevne flore i neutralisanje dejstva spoljnih uticaja, koji pogoduju rastu opasnih patogenih bakterija. Tu sadaju ishrana zasnovana na industrijski prerađenim namirnicama, fizička neaktivnost, te hroničan stres.  
  2. Za vreme terapije lekovima (pre svega antibiotika): Budući da lekovi nepovoljno utiču na crevnu floru prepoučuje se da uz njih, osim probiotika, konzumirate prebiotike. Najbolji među njima je inulin. Inulinom se hrane korisne bakterije koje proizvode masne kiseline kratkog lanca koje modifikuje imunološki odgovor, te time štite od infektivnih bolesti, povećavaju apsorpciju minerala i redukuju incidenciju karcinoma. 

Inulin OFP

INULIN IQ

INULIN KIDS