Ishrana i saveti

Inulin, ishrana i crevna flora

Biljna vlakna su nam neophodna u svakodnevnoj ishrani za normalno funkcionisanje i rad organizma. Inulin – prirodno biljno vlakno, u obliku praha nalazi široku i jednostavnu primenu u svakodnevnoj ishrani.

Domaći napitci

Inulin je savršen sastojak za instant napitke, biljne napitke, aromatizovane vode, kafe. Njegov neutralni (Inulin IQ) do sladak (Inulin OFP) ukus može poboljšati slatkoću prirodnog šećera. Odlična je zamena za šećer u niskokaloričnim napicima, kafi i čaju. Dovoljno je razmutiti kesicu inulina u čašu omiljenog napitka da bismo dobili piće obogaćeno biljnim vlaknom.

Hleb i pekarski proizvodi

Kao najviše konzumiran pekarski proizvod navodi se hleb, koji predstavlja glavnu hranu za ljude širom sveta. Osnovna podela hleb je na dve vrste: beli i smeđi. Smeđi hleb sadrži više biljnih vlakana u odnosu na beli, ali dodatkom inulina IQ možete praviti beli hleb koji je bogat vlaknima, bez ugrožavanja ukusa i narušavanja teksture. Inulin je savršen za sve proizvode od žita, uključujući i kolače. Ne samo da promoviše prirodna biljna vlakna, već i prebiotički efekat koji promoviše zdravu crevnu floru, i njegovom upotrebom konačno je moguće dobiti pekarske proizvode odličnog ukusa sa smanjenim sadržajem šećera i masti.

Mlečni proizvodi

Jogurt, mleko i sir su jedan od segmenata funkcionalne hrane koju potrošači sve više vide kao deo dobro uravnotežene ishrane. Ukoliko sami pripremate mlečne proizvode kod kuće, možete dodavati inulin IQ kako biste povećali broj probiotskih kultura u njima. Takođe, možete obogatiti kupovni jogurt ili mleko prirodnim biljnim vlaknom. Razmutite kesicu inulina u čaši mlečnog napitka i osigurajte unos biljnih vlakana kroz mlečni proizvod.

Musli i obroci sa integralnim žitaricama

Inulin biljno vlakno predstavlja idealan način za povećanje vlakana u žitaricama i smanjenje sadržaja šećera. To znači da možete napraviti obrok (musli, kašu) koji je i ukusan i zdrav. Dodatna korist od inulina je da poboljšava hrskavost i životni vek ekstrudiranog žitnog proizvoda. Dovoljno je da dodate kesicu inulina (IQ ili OFP) pri pravljenju proizvoda od žita i povećate sadržaj biljnih vlakana u ovom laganom zdravom obroku.

Poslastice i sladoledi

Inulin se može koristiti kao sastojak različitih poslastica, sladoleda, šejkova. Inulin OFP se koristi kao zamena za šećer i njegova primena prvenstveno označava poslasticu sa smanjenim brojem kalorija a povećanim sadržajem biljnih vlakana. Primenom inulina ne menja se tekstura poslastica, a dobija se kvalitetniji proizvod sa smanjenim brojem ugljenih hidrata.

Inulin u proizvodnji hrane za kućne ljubimce

Zašto je inulin važan za zdravlje kućnih ljubimaca? Važan cilj današnje savremene proizvodnje hrane za kućne ljubimce je osigurati životinjama ne samo izvor energije i hranljivih sastojaka, već i dodatke ishrani koji će povoljno uticati na njihovo zdravlje, opšte stanje organizma i kvalitet života.

Probavni sistem životinja je veoma komleksan jer im omogućava optimalno iskorišćenje unešenih hranljivih sastojaka. Upravo zbog toga je jako važno brinuti o zdravlju probavnog sastava naših ljubimaca, kako kod onih sa osetljivom probavom, tako i kod zdravih životinja. Osnovne funkcije probavnog sistema su osiguranje nutritivnih potreba organizma I održanje ravnoteže energije u organizmu. Poznato je da se hranljivi sastojci u probavnom sistemu životinja probavljuju uz delovanje enzima I korisnih mikroba koje imaju veliku važnost.