Insulinska rezistencija – bolest savremenog doba i kako je prebroditi?

Ukoliko čitaš ovo, verovatno imaš problem sa insulinskom rezistencijom. Tu smo da ti objasnimo sa čim se susrećeš i na koji način se možeš izboriti sa ovim. Odvoj 5 minuta i sigurno će ti biti od koristi. Pa hajde da počnemo…

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije tela postaju otporne na dejstvo insulina, što dovodi do visokog nivoa glukoze u krvi.

Ovo može uzrokovati dijabetes tipa 2, hronično stanje koje pogađa milione ljudi širom sveta.

Objasnićemo ti odnos između insulinske rezistencije i crevne flore, te na koji način biljna vlakna mogu regulisati osetljivost na inuslin.

Insulinska rezistencija je sve češća pojava, a zašto?

Ugljeni hidrati neophodni su u našoj ishrani jer predstavljaju glavne izvore energije.

Postoje različite vrste ugljenih hidrata

  • Jednostavni, koji se brzo vare i apsorbuju, oni naglo podižu nivo glukoze u krvi,
  • Složeni ugljeni hidrati, koji imaju minimalan uticaj na povećanje nivoa glukoze u krvi. 

Problem nastaje kada ljudi često posežu za grickalicama i raznim poslastica koje sadrže jednostavne ugljene hidrate i visokokalorične transmasti. Oni uzrokuju nagli porast nivoa šećera u krvi.

Što je viši nivo šećera u krvi, pankreas luči sve veću količinu insulina.

Da pojednostavimo:
Insulinska rezistencija

A šta je insulin?

Insulin omogućava dopremanje šećera u ćelije. On se kači na njihove receptore i poput ključa „otvara vrata“ šećeru da uđe u ćeliju. Šećer je veoma bitan mnogim ćelijama da bi funkcionisale.

Kada je organizam insulinsko rezistentan, ćelije postaju otporne na dejstvo insulina i ne dozvoljavaju ulaz šećera. Najčešće jer su prepunjene šećerom stvorenim dugotrajnom lošom ishranom.

Tada u krvnim sudovima imamo višak šećera koji nema gde da ode. To naš mozak interpretira kao signal da pankreas luči još više insulina.

Tako dolazi i do visokog insulina i do visokog šećera u krvotoku.

Dugoročno visok nivo šećera u krvi (hiperglikemija) može uzrokovati štetu na krvnim sudovima i organima, što dovodi do raznih komplikacija, uključujući dijabetes, srčane bolesti i oštećenje nerava.

Ishrana i insulinska rezistencija

Hajde da pojednostavimo…

Od tvoje ishrane značajno zavisi osetljivost na inuslin.

Kako?

Tvoja crevna flora sastoji se od triliona mikroorganizama, od dobrih probiotskih i loših patogenih bakterija.

Dobre bakterije pomažu u varenju i apsorpciji hranljivih materija i tako regulišu naš imunitet.

Sada ti je jasno da je pravilna ishrana osnova našeg imunološkog sistema, a kao i svi mi, teško je kontrolišeš.
Nastavi sa čitanjem i shvatićeš da nije tako komplikovano.

Zbog lošije ishrane promene u sastavu crevne flore mogu doprineti razvoju insulinske rezistencije i drugih metaboličkih poremećaja.

Ključni mehanizam pomoću kojeg crevna flora može ublažiti simptome insulinske rezistencije je proizvodnja kratkolančanih masnih kiselina.

Kakve su to kiseline?

Njih proizvode određene vrste crevnih bakterija kada fermentišu vlakna koja unosimo iz namirnica biljnog porekla, a najviše povrća.

Ove masne kiseline utiču na smanjenje nivoa glukoze u krvi – tako što smanjuju proizvodnju glukoze u jetri i povećavaju iskorišćenje glukoze u mišićima.

Na taj način dobija se niz korisnih efekata – smanjenje upala u telu, podsticanje sitosti, ali i regulacija insulinske rezistencije.

Važno je da razumeš, nemaju sva biljna vlakna isti efekat na crevnu floru.

  • Razgradljiva biljna vlakna su najčešće prisutna u povrću i deluju pozitivno na pokretljivost creva,
  • Nerazgradljiva biljna vlakna (prebiotska) su hrana korisnim bakterijama i ona su najzaslužnija za zdravu crevnu floru koja se može izboriti sa insulinskom rezistencijom.

Problem nastaje kada u svoj organizam ne unosiš dovoljno prebiotskih vlakana kroz redovnu ishranu.

Imamo nešto što ti može pomoći – Inulin

Inulin je vrsta dijetetskih biljnih vlakana koja se nalaze u raznim namirnicama, kao što su cikorija, artičoka , špargle i beli luk. Njih zovemo prebiotska biljna vlakna.

Određene vrste crevnih bakterija fermentišu ta vlakna, da bi proizvele kratkolančane masne kiseline, koje potom regulišu nivo glukoze u krvi.

Takođe, inulin usporava apsorpciju šećera iz hrane, što dovodi do sporijeg povećanja šećera u krvi nakon obroka.

Inulin poboljšava zdravlje crevne flore i smanjuje rizik za razvoj metaboličkih poremećaja – insulinska rezistencija i dijabetes tipa 2.

Ovde možeš pronaći Inulinu, prirodno eksraktovan inulin iz korena cikorije. Lako se koristi i možeš je dodati u sve napitke, poslastice ili jela.

Tako povećavaš unos vlakana i olakšavaš sebi borbu sa insulinskom rezistencijom na najjednostavniji mogući način.

To nije sve…

Možeš se i besplatno savetovati o insulinskoj rezistenciji sa našim stučnjacima na ovom linku: https://inulin.rs/konsultacije/ 

Slobodno nam piši.

Tu smo da pomognemo i da se zajedno izborimo sa insulinskom rezistencijom.